W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Kontakt

Urząd Gminy w Żychlinie

ul. Barlickiego 15
99-320 Żychlin

tel.  (+48) 24 351 20 32
        (+48) 24 351 20 33 
fax: (+48) 24 351 20 31
e-mail: sekretariat@gminazychlin.pl

serwis www:
zychlin.eu

NIP Urzędu Gminy w Żychlinie:
   775-15-32-623
Regon Urzędu Gminy w Żychlinie:
   000526469

Wróć

AKTUALIZACJA z dnia 27.08.2024 – UWAGA! KOMUNIKAT Nr 1 skierowany do konsumentów wody z wodociągu publicznego w Żychlinie

Aktualizacja:

Po wykonaniu czynności technicznych związanych z dodatkowym płukaniem sieci wodociągowej, akredytowane laboratorium pobrało w piątek próbki wody. Wyniki badania, które trwa 72 h, dały informację o poprawie jakości wody. Z poprzedniego stanu 6. i 2. jednostek bakterii spadły do poziomu 3. i 1. jednostki. W jednej próbce nie wykryto obecności bakterii. Sytuacja wraca więc do normy, a PWiK w Żychlinie kontynuuje płukanie sieci i kolejne próbki pobrane będą dzisiaj.


Informacja uzupełniająca:

Wartości dopuszczalne wynikają z Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r (Dz. U. 2017 poz. 2294) w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Dopuszcza się pojedyncze bakterie <10 jtk (NPL). W przypadku wykrycia bakterii grupy coli <10 jtk (NPL)/100ml należy wykonać badania parametru E.coli i Enterokoki w związku z §21 ust.4. rozporządzenia.
W tym przypadku nie występują.

Warunkową przydatność wody do spożycia, o której mowa w ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r (Dz. U. 2017 poz. 2294) w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, właściwy państwowy inspektor sanitarny może stwierdzić w przypadku stwierdzenia przekroczenia w badanej próbce wody wskaźnikowych parametrów mikrobiologicznych przy jednoczesnym wykonaniu, w przypadku przekroczenia wartości parametrycznej < 10 jtk (NPL)/100 ml dla parametru bakterie grupy coli, badań jakości wody wykluczających obecność w badanej próbce parametru Escherichia coli i Enterokoki oraz uznania stwierdzonej niezgodności za nieistotną, niestwarzającą zagrożenia dla zdrowia, przy jednoczesnym podjęciu odpowiednich działań naprawczych.
Jak wynika z powyższego sytuacja nie stwarzała zagrożenia dla zdrowia, a PWiK podjęło wszelkie czynności do oczyszczenia wody ze śladowych ilości bakterii.

Ponadto nieprawdziwe były rozsiewane plotki o siedmiodniowym okresie zanieczyszczenia i o wyłączeniu dostaw wody w weekend.

Powiadom znajomego